vineri, 29 decembrie 2017

Saharna-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Saharna este unul din cele mai vechi așezãminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.
Ansamblul monastic este compus din douã mãnãstiri :una rupestrã (Bunavestire) și alta terestrã (Sfânta Treime) .
Istoria mãnãstirii rupestre se cunoaște foarte puțin neștiindu-se data precisã a întemeierii și  cine sunt întemeietorii.
Mãnãstirea terestrã fiind o ctitorie cãlugãreascã a fost întemeiatã în anul 1776 de cãtre Schimonahul Vartolomeu Ciungu (1739-1798) Ciungu nu este numele de familie ci doar   un apelativ .
Câte ceva despre viața Starețului Vartolomeu aflãm din inscripția ce însoțea portretul lui descoperit în trapeza mãnãstirii "Sfânta Treime" Rudi de cãtre inginerul-arhitect Nicolae Țiganco portret ce mai târziu dispare fãrã urmã.
Iatã aceastã inscripție tradusã din limba ucraineanã în românã în anul 1928  : "în 1739 în ziua 23 a lunii decembrie a avut loc nașterea trupeascã a numitului Vasile din pãrintele Preot Teodor și maica Pelagheia.
În anul 1760 ziua 2 a lunii mai în orașul Savran gubernia Podoliei fiind logodit și mergând cu logodnica sa pentru a se cãsãtori Vasile fusese pe neașteptate rãnit cu un glonț în mâna stângã iar la an 1766 a lunii mai a pãrãsit patria sa și a venit în Moldova.
An 1776 în luna martie ziua 25 a intrat în Saharna .
Nu era nimic era acolo un loc pustiu a clãdit Biserica chilii ogradã și altele."
Din cele mai strãvechi timpuri Mãnãstirea Saharna reprezenta un adãpost religios o cetate de spiritualitate pãstrând nestinsã fãclia credincioasã în Dumnezeu devenind candela conștiinței naționale sprijinul moral al omului împovãrat de grijile existenței sale umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...