luni, 11 decembrie 2017

Ciuflea-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinãu cunoscutã colocvial ca Mãnãstirea Ciuflea este o mãnãstire de cãlugãrițe din Republica Moldova .
În epoca sovieticã o bunã perioadã de timp (începutul anilor 60-sfârșitul anilor 80 secolul al XX-lea ) Biserica Ciuflea a fost singura Bisericã ortodoxã din Chișinãu în care s-au oficiat slujbele .
Mãnãstirea constituie un monument de arhitecturã de importanțã naționalã fiind introdusã în "Registrul monumentelor de istorie și culturã a municipiului Chișinãu " la inițiativa Academiei de științe a Moldovei .
Catedrala mãnãstirii a fost construitã între anii 1854-1858 de cãtre frații Teodor (1796-1854) și Anastasie (1801-1870) Ciufli.
Ea reprezintã un templu din piatrã albã cu nouã cupole aurite .
Primul Paroh al Sfântului Lãcaș a fost protoiereul Ioan Butuc .
În anul 1962 Biserica "Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron " a devenit Catedralã Episcopalã Paroh fiind numit protoiereul Valentin Dumbravã.
Dupã decesul lui în anul 1968 paroh devine Protoiereul Gheorghe Mușcinschi .
În anul 1972 s-au început lucrãrile de reparație capitalã a Catedralei inițiatori fiind Epitropii Bisericești :Gordei Cotlarenco (1970-1972) și Alexandru Gurschi (1972-1990) .
Restaurarea picturii murale deteriorate a efectuat-o pictorul A.I.Burbela .
Pictura a fost executatã în stil Vasnețov .
La 17 iulie 2002 în urma cererii obștii monahale în urma cererii obștii monahale și a raportului Mitropolitului Vladimir Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a binecuvântat acordarea statutului de mãnãstire .
La 8 august 2002 în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic și Tãmãduitor Pantelimon Mãnãstirea a primit Certificatul de înregistrare numãrul 1652 eliberat de cãtre Serviciul de Stat pentru Culte și semnat de cãtre directorul Serviciului Serghei Iațco .
Prin Decret Mitropolitan în funcția de Duhovnic-administrator al mãnãstirii nou-înființate a fost binecuvântat protoiereul mitrofor Teodor Roșca care a slujit aici în calitate de chelar (1992-1994) paroh-adjunct (1994-1998) și paroh (1998-2002) al fostei Catedrale.
De-a lungul timpului la mãnãstire au fost aduse multiple icoane considerate fãcãtoare de minuni dar și moaște ale Sfinților.
Mãnãstirea se aflã în subordinea Mitropoliei Moldovei și ține de rit vechi.
Slujbele se sãvârșesc dupã tipicul mãnãstiresc :seara și dimineața în fiece zi.
Pânã în prezent pe lângã catedrala mãnãstirii a fost finalizatã construcția blocului social-administrativ al mãnãstirii care cuprinde :Biserica de iarnã "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil " chiliile pentru cãlugãrițe și ascultãtoare Muzeul de Artã Bisericeascã  bucãtãria trapeza veșmântãria prescurãria și celelalte încãperi necesare activitãții monahicești.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...