duminică, 24 decembrie 2017

Raciula -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Raciula este o manastire de maici din centrul Republicii Moldova .
A fost fondata la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre fratii Andrei si Ioan Rosca preoti din satul Pascani . 
Mosia pe care s-a construit manastirea a apartinut razesului Lupu Stratan .
La inceput a fost manastire de calugari insa in anul 1811 in urma desfiintarii schitului Mana din apropierea manastirii Curchi aici se infiinteaza o obste de calugarite .
Se construiesc doua Biserici :a "Nasterii Maicii Domnului "(ridicata in 1800 ;reinnoita in 1845) si a "Sfantului Ierarh Nicolae " (ridicata in 1822;reinnoita in 1880) .
Incepand cu anul 1854 pe timpul Staretiei monahiei Olga in Bisericile Schitului (manastirii ) a fost introdusa oficierea slujbelor in limba romana .
In anii 1855-60 pe timpul staretiei egumenei Veniamina a fost inaltata pe un loc nou cea veche fiind distrusa de vremuri iar in anul 1907-1910 pe timpul staretiei egumenei Eugenia a fost rezidita biserica de vara fiind cladita din piatra si acoperita cu tabla de zinc .
Aceste Biserici s-au pastrat pana in zilele noastre .
S-au pastrat si pristolurile vechilor Biserici astazi ocrotite si ingrijite cu dragoste de catre maici si surori .
In anul 1878 in schit a fost deschisa o scoala primara pentru fetite orfane din familii de clerici si fetite din familiile sarace din localitate .
In perioada interbelica manastirea s-a numit "Sfanta Manastire Oltea Doamna " in numele cinstitei mame a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant .
Hotararea de schimbare a numelui a fost adoptata de Soborul Staretilor si Staretelor manastirilor si schiturilor din Eparhia Chisinaului care a avut loc la 3 august 1938 sub presedintia Inalt Prea Sfintiei Sale Efrem .
Acest nume manastirea l-a purtat pana dupa razboi .
La 2 iulie 1959 manastirea dupa o confruntare violenta de zece zile a fost inchisa .
Impotriva vietuitoarelor manastirii sustinute de credinciosii din localitate si din satele vecine au fost adusi 500 de militieni si ostasi inarmati .
In urma confruntarii a fost ucis Simion David iar Ilarion Mocreac Dionisie Danita si Gheorghe Porcari grav raniti .
Mai apoi opt persoane au fost condamnate la diferite termene de detentie .
In acea zi turla Bisericii de vara a fost data jos cu ajutorul unui tractor iar Biserica transformata in sala pentru nunti si cumatrii mai tarziu devenind depozit al colhozului din localitate .
Tezaurul Bisericesc al manastirii a fost ars in Dealul Calarasilor .
Averea manastirii care consta din 35 de hectare de teren agricol livada vie doua case corp de chilii staretie trapeza trei cladiri auxiliare cinci grajduri vite mari cornute oi porci cai etc.a fost transmisa in posesia colhozului din localitate .
Din cele 230 de vietuitoare ale manastirii (98 de calugarite si 132 de surori ) 30 au plecat la rude iar cele ramase au fost impuse sa lucreze pe campurile colhozului .
La implinirea vremurilor de ispita in 1989 odata cu colapsul ideologiei comuniste s-au implinit si asteptarile celor ce au pastrat in inimi credinta crestina ortodoxa -manastirile si Bisericile au inceput sa fie intoarse credinciosilor .
Manastirea Raciula si-a reinceput viata monahala prin restaurarea Bisericii de iarna de catre calugarite si credinciosii din localitate sub indrumarile egumenei Eustafia numita ulterior Stareta .
In anul 1990 manastirea a fost reinregistrata oficial avand deja peste 70 de vietuitoare iar in anul 1994 a fost sfintita Biserica de vara .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...