joi, 21 decembrie 2017

Suruceni-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Suruceni este o mãnãstire de maici amplasatã în partea centralã a Republicii Moldova în localitatea Suruceni din raionul Ialoveni aflatã la 7 kilometri de orașul Ialoveni   aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Chișinãu .
Mãnãstirea a fost întemeiatã în anul 1785 când îndrumat de Ieromonahul muntenegrean Iosif boierul Casian Suruceanu construiește pe moșia sa un schit de cãlugãri.
Pe teritoriul de 40 de hectare se construiește Biserica de varã cu hramul   "  Sfântul Gheorghe "   iar mai apoi o casã pentru Stãreție ea fiind și Biserica de iarnã cu hramul "   Sfântul Ierarh Nicolae ".
În prima jumãtate a secolului XIX moșiile mãnãstirii se întindeau pânã la 600 desetine.
Dupã slujba Ieromonahului Iosif (încheiatã în 1794) la conducerea mãnãstirii s-au rânduit mai mulți stareți unul din ei fiind arhimandritul Dionisie Erhan.
Lãcașul a fost închis în 1959 iar clopotele au fost scoase .
În el a activat în era comunistã un spital de narcologie cu regim închis care era pãzit de miliție .
Autoritãțile sovietice au alungat cãlugãrii din mãnãstire și au transformat Biserica de varã în club iar Biserica de iarnã în spital cu sala de operații în altar .
În 1992 lãcașul a fost redeschis ca mãnãstire de cãlugãrițe .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...