marți, 28 martie 2017

Arbore-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Arbore aduce aminte în primul rând de ctitorul acesteia al cãrui nume îl poartã Luca Arbore.
În anul 1497 acesta a apãrat cu curaj Cetatea de Scaun timp de trei sãptãmâni împotriva asediului polon.
Luca Arbore a fost portar al Sucevei aproape 40 de ani începând din 1486.
Acesta a început ridicarea mãnãstirii Arbore în luna aprilie 1503 dupã cum aflãm direct din pisania acesteia :"Cu voia Tatãlui și cu ajutorul Fiului și cu sãvârșirea Sfântului Duh în zilele binecinstitorului și de Hristos iubitorului domn Io Stefan-Voevod din mila lui Dumnezeu domn al Țãrii Moldovei pan Luca Arbore pârcãlabul Sucevei fiul bãtrânului Arbure pârcãlabul Neamțului a binevoit cu bunãvoința și curata și luminata inimã și cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul domnului sãu a început a zidi casa aceasta întru numele Tãierii cinstitului și slãvitului prooroc înainte mergãtor Ioan Botezãtorul și a început în anul 7011 (1503) luna aprilie 2 s-a sfârșit în același an luna august 29 ".
În anul 1523   "în luna lui aprilie în cetatea Hârlãului Ștefãnițã Vodã a tãiat pre Arburie hatmanul pe care zic sã-l fi aflat cu hiclenie"  gãsim scris la cronicarul Grigore Ureche.
Așa a sfârșit Luca Arbore unul dintre marii boieri ai lui Ștefan cel Mare sfetnicul de seamã al lui Bogdan al III-lea și tutorele lui Ștefãnițã Vodã.
Fiind o ctitorie boiereascã mãnãstirea nu are nicio turlã.
În construcția ei se observã unele inovații arhitectonice și un echilibru deosebit al proporțiilor.
Este construitã din cãrãmidã și piatrã extrasã de la carierele din zonã.
Mãnãstirea Arbore are un plan dreptunghiular la exterior fãrã turlã.
Pornind de la ideea unei Biserici de tip longitudinal silueta elegantã a construcției este accentuatã prin prelungirea în exterior a zidurilor laterale spre vest (cu circa 2,5 metri) și unirea lor la partea superioarã prin arcadã obținându-se astfel un spațiu semideschis ce apare pentru prima datã în arhitectura moldoveneascã.
Prelungirile zidurilor laterale legate printr-un lat arc semicircular delimiteazã în exterior pe fațada apuseanã o mare nișã destinatã se pare lãcașului clopotelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...