miercuri, 8 martie 2017

Tarcau -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Tarcau este o manastire ortodoxa asezata in inima muntelui fiind inconjurata de paduri de liniste si taina .
Avand un hram deosebit anume "Duminica Tuturor Sfintilor " praznuit in prima duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant manastirea se afla asezata in localitatea Cichiva comuna Tarcau pe Valea Tarcaului la mai mult de 15 kilometri de confluenta acelui rau cu raul Bistrita si la 43 de kilometri de localitatea Piatra Neamt intre localitatile Brates si Ardeluta .
Manastirea Sihastria Tarcaului apare amintita mai intai intr-un document din martie 1832 prin care Mitropolitul Veniamin Costache ii cerea protopopului de Neamt sa mearga sa puna temelia Schitului Tarcau dupa cererea Ieroschimonahului Avramie care il zidea cu osteneala sa pe un teren al Manastirii Pangarati .
Dintr-un alt document pastrat de manastire anume din "Pomelnicul ctitorilor " scris in limba romana cu litere chirilice aflam ca Biserica s-a zidit "...in zilele binecredinciosului marelui domn si imparat a toata Rusia Nicolae Pavlovici cu bagoslovenia Preasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit al Moldovei Kiria Kir Veniamin la anul 1833 de catre Ieroschimonahul Avramie si alti donatori ."
Bisericuta sihastriei de la Tarcau a fost sfintita in data de 9 iulie 1833 .
Turnul clopotnita a fost construit insa ceva mai tarziu in anul 1868 cand in acel schit se nevoiau deja douazeci de calugari .
Asezamantul monahal sihastresc s-a aflat sub ascultarea si indrumarea Manastirii Bistrita pana in anul 1900 cand acesta obtine statut de manastire independenta .
Biserica schitului avand hramul mai rar intalnit de "Duminica Tuturor Sfintilor " este construita din barne de lemn de frasin .
Planul Bisericutei este in forma de cruce avand extremitatile dinspre apus si rasarit rotunjite iar absidele laterale bine pronuntate de forma pentagonala .
Acoperisul aceleia este construit in doua ape simple .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...