miercuri, 15 martie 2017

Harbovat-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Harbovat este situata pe valea raului Ichel la aproximativ 10 kilometri de orasul Calarasi .
In partea de nord se invecineaza cu satul Harbovat iar spre est si spre sud poate fi admirata pitoreasca vale a raului Ichel .
In manastire vietuieste o obste de calugari .
Manastirea Harbovat a fost intemeiata in anul 1730 de catre boierul Constantin Carpuz .
Insa dupa parerea unor istorici manastirea a fost intemeiata in veacul al XVII-lea de catre cativa calugari din manastirea Bersan - Polonia iar numele ei ar proveni de la unul din cei dintai calugari -Ioanichie .
Pana in anul 1812 manastirea a fost de trei ori incendiata de turci si tatari motiv din care toata arhiva manastirii a fost distrusa .
Construita din piatra Biserica avea si cateva chilii din lemn care au fost de mai multe ori arse de turci .
Tot atunci a ars si trapeza de lemn.
Pe locul unei Biserici de lemn mai vechi in anul 1816 Stefan Lupu si sotia sa Elena nascuta Braiescu au ctitorit Biserica de vara a manastirii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului " iar in anul 1870 a fost construita Biserica de vara Pogorarea Sfantului Duh.
Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost reinnoita la 1828 si 1855 .
Catre mijlocul secolului XIX (19) complexul monastic era deja constituit .
El ingloba Biserica din 1816 chiliile calugarilor trapeza acareturile si alte edificii .
In cadrul manastirii se afla o Biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Domnului zidita de mireanul Stefan Lupu - ulterior monahul Serapion.
Cealalta Biserica are hramul Pogorarea Sfantului Duh si este zidita in anul 1870 pe timpul Staretilor Ieronim si Natanail .
La Manastirea Harbovat se pastreaza si vestita Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului -"Garbovita " daruita in anul 1790 de catre sotia colonelului rus Nicolae Albaduev ucis de un cal in poarta manastirii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...