joi, 23 martie 2017

Cârța-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Localitatea și mãnãstirea Cârța este situatã la 43 de kilometri de Sibiu pe drumul spre Brașov.
Aici se pãstreazã ruinele mãnãstirii cisterciene unul dintre cele mai vechi și importante monumente ale stilului gotic timpuriu din Transilvania.
Cistercienii sunt un ordin cãlugãresc originar din Franța și rãspândit în mai multe țãri.
Mãnãstirea Cârța este fosta mãnãstire cistercianã  din Țara Fãgãrașului actualmente Biserica Evanghelicã a comunitãții locale germane situatã pe malul stâng al Oltului între municipiile Sibiu și Fãgãraș în imediata vecinãtate a localitãților de azi Cârța și Cârțișoara.
Mãnãstirea a fost fondatã în anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei fiind desființatã la 27 februarie 1474 de regele Matei Corvin.
Abația cistercianã Cârța a deținut un rol major în istoria politicã economicã și culturalã a Transilvaniei medievale cât și introducerea dar și în diseminarea artei gotice în spațiul intracarpatic.
Data fondãrii mãnãstirii Cârța nu este cunoscutã.
Un document emis la Konstanz la 17 aprilie 1418 de regele Sigismund I al Ungariei amintește cã abația a fost întemeiatã construitã și dotatã cu drepturi și privilegii de cãtre predecesorii sãi.
Calitatea de ctitorie regalã maghiarã rezultã și din actul desființãrii sale la 27 februarie 1474 efectuatã de Matei Corvin.
Izvoare scrise din intervalul secolelor XIII-XV provenite din ambianța ordinului cistercian dateazã actul fondãrii mãnãstirii Cârța între anii 1202-1203.
Datarea relativ exactã a întemeierii acestei mãnãstiri cisterciene este facilitatã de un document emis în cancelaria regalã maghiarã în anul 1223.
Din textul acestei diplome regale rezultã cã teritoriul pe care a fost fondatã și construitã abația Cârța (delimitat de râul Olt la nord râul Arpașu la est râul Cârțișoara la vest iar Munții Fãgãraș la sud) i-a fost donat de cãtre regele Andrei al II-lea al Ungariei prin intermediul lui Benedict pe când acesta era Voievod al Transilvaniei -permite datarea întemeierii între anii 1202-1209.
Intervalul de timp în care s-a putut consuma actul fondãrii mãnãstirii poate fi restrâns și mai mult pe baza unei informații oferite de statutul 21 al Capitalului al ordinului cistercian din anul 1206.
Cu aceastã ocazie este confirmatã prezența unui abate cistercian de Cârța la mãnãstirea Citeaux în Burgundia abația-mamã a ordinului cistercian.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...