miercuri, 22 martie 2017

Valea Mare -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Valea Mare se afla situata pe teritoriul administrativ al localitatii cu acelasi nume in sudul judetului Covasna pe drumul judetean ce leaga orasul Sfantu Gheorghe de Intorsura Buzaului (mai exact la 30 de kilometri de primul si 7 kilometri de al doilea ).
Cu ani in urma intr-o dimineata de vara intre fratii Gheorghe si Nicolae Avram care se aflau la coasa in Mezereu loc aflat pe versantul opus al paraului Ladauti se infiripa prima discutie despre "cerintele locului "   construirea unei sfinte manastiri .
La parastasul tatalui lor cei doi frati reiau discutia despre construirea unei manastiri si tot atunci Marin Ioan din Valea Mare se ofera sa cedeze pentru acest scop terenul sau de la Groapa Totului .
Intre timp tanarul Avram Gheorghe ia drumul manastirii ajungand calugar la manastirea Cocos unde este hirotonisit Preot iar din 17 septembrie 1991 este numit Staret la manastirea Dervent din Dobrogea .
In 1994 Parintele Staret Gheorghe Avram este primit de Parintele Episcop Ioan Salagean si atunci are loc prima discutie oficiala despre manastire si primul acord din partea Ierarhului superior .
La data de 24 ianuarie 1995 are loc cercetarea primei machete a manastirii iar in septembrie au loc si primele masuratori topografice .
Urmatorul an se va randui si hramul manastirii ce se va numi Manastirea Sfantul Ioan si anume Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul praznuita la 24 iunie .
Prima slujba la fata locului va fi realizata la data de 16 iunie 1996 in Duminica Sfintilor Romani fiind oficiata de catre Episcopul locului .
La data de 22 octombrie 1996 arhitectii Dan Corneliu si Teodor Ioan incep activitatea de proiectare .
Avram Floarea se va ocupa de partea de alimentare cu apa si aprobarile necesare iar Avram Nicolae de activitatile de la Valea Mare .
In septembrie 1998 se obtine transferul Parintelui Staret Avram Gheorghe de la Dervent care se instaleaza intr-o coliba simpla pe locul viitoarei manastiri .
Acum incepe construirea primelor chilii si a salii de mese .
La 25 octombrie 1998 are loc sfintirea locului viiitoarei Bisericute de lemn de catre Parintele Episcop Ioan Salagean prima Slujba fiind facuta aici in noaptea Invierii anului urmator .
In anul 2000 la 10 septembrie are loc Sfintirea locului viitoarei Biserici mari a manastirii din piatra avand loc si inceputul lucrarilor la aceasta .
Treptat se vor realiza toate cele necesare manastirii cladiri anexe instalatii de apa si curent clopote alei camera de captare a apei lac de peste si toate celelalte de folos .
Pentru anul 2007 se mai are in plan realizarea unui alt corp de cladiri ce va cuprinde turnul clopotnita muzeul biblioteca sali de intrunire etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...