luni, 6 martie 2017

Crasna-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Este situatã pe șoseaua Târgu-Jiu-Novaci la 30 de kilometri Nord-Est de Târgu-Jiu și la   15 kilometri vest de Novaci.
Mãnãstirea Crasna a luat ființã la sfârșitul secolului al XV-lea.
Poziția ei deosebit de liniștitã și singuraticã a atras cãlugãri rugãtori  încã de pe timpul Cuviosului Nicodim de la Tismana.
In secolul al XVI-lea exista în raza satului Crasna o micã Sihãstrie cu Bisericã de lemn închinatã Sfântului Ierarh Nicolae unde se nevoiau câțiva cãlugãri retrași de lume.
În anul 1636 Dumitru Filisteanu din Filiași mare sluger construiește la Crasna noi chilii și Biserica din piatrã de râu și cãrãmidã în locul celei de cãrãmidã și introduce viața de obște în mãnãstire .
Biserica a fost terminatã la 24 septembrie 1637 dupã cum reiese din pisania Bisericii :"Cu vrerea Pãrintelui a Fiului și a Sfântului Duh eu robul lui Dumnezeu jupânul Dumitru cel Mare cu feciorii lui i-au dat lui Dumnezeu și n-am cruțat avuția ce au zidit aceastã Sfântã Mãnãstire în zilele bunului voievod Matei Basarab Valeat (7145) 1637 luna septembrie ziua 24 ".
Ctitorul Bisericii și proprietarul satului Dumitru Filisteanu era nepotul marelui ban al Craiovei Dobromir și vãr cu Doamna Stanca soția lui Mihai Viteazul.
La ctitorirea Sfântului Locaș au mai contribuit jupânița Ilinca Filișean Grigore Socoteanul Mihai Filișean jupân Mihai Crãsnaru etc.
Dupã un secol de la întemeiere a decãzut treapta de la schit și apoi la data de 12   noiembrie 1752 a devenit metoc al Episcopiei de Râmnic.
În 1936-1938 Comisia Monumentelor Istorice cu ajutorul substanțial al lui Gheorghe Tãttãrescu face importante reparații și restaurãri ale schitului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...