miercuri, 29 martie 2017

Plaviceni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Plaviceni cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Alunisul este o manastire de calugari cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil important monument arhitectonic din Tara Romaneasca a epocii lui Matei Basarab astazi aflat in faza de reconstructie .
Manastirea Plaviceni este situata in sudul tarii in arealul comunei Plopii Slavitesti din judetul Teleorman .
Ruinele manastirii sunt situate in lunca inundabila a Oltului pe raza satului Dudu la aproximativ 33 de kilometri Nord-Vest de Turnu -Magurele si 30 de kilometri sud de localitatea Draganesti -Olt .
Pe locul manastirii a fost mai intai o Biserica .
Se spune ca aceasta Biserica a fost ridicata de Doamna Stanca sotia lui Mihai Viteazul care urmarita de turci s-a ascuns intr-un alun mare astfel a scapat de urmaritori .
Pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca a ocrotit-o a ridicat pe acel loc o Biserica iar trunchiul alunului l-a lasat Altar de rugaciune .
Mai tarziu pe acelasi loc Vornicul Dragomir a ridicat aceasta manastire .
De aici si numele de Manastirea Alunis .
Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plaviceni in timpul domniei lui Matei Basarab intre anii 1646-1649 .
Aflata astazi intr-o stare de ruina arhitectura initiala se releva numai din resturile Bisericii ale zidurilor de incinta si turnului clopotnita precum si din datele obtinute in urma sapaturilor arheologice efectuate intre anii 1995-2000.
Biserica Arhanghelul Mihail este construita pe un plan treflat specific arhitecturii manastiresti a epocii de cand a fost ctitorita .
Impunatoare si bine proportionata are dimensiunile medii de 20,5 metri lungime si 6,5 metri latime in dreptul absidelor laterale .
In pronaos au fost dezgropate trei morminte cu cripta probabil apartinand ctitorilor .
Zidul ce despartea naosul de pronaos este de lemn masiv strapuns de o deschizatura .
Pictura murala interioara aflata si ea intr-o stare deplorabila inca mai pastreaza portiuni din cea originala atentia fiind atrasa de fresca votiva care in urma studierii atente de catre specialisti surprinde un adevarat album genealogic al familiei ctitorului .
Pe exterior lacasul de cult era inconjurat de un brau de caramizi asezate in forma de dinti .
Portalul intrarii se remarca printr-un ancadrament ornat cu o superba decoratie litica ce imita sculptura de lemn .
Interesant este ca pridvorul astazi disparut in intregime pare a fi contemporan cu Biserica fapt neobisnuit pentru arhitectura acelei perioade .
Pastrat fragmentar zidul de incinta urma un plan hexagonal .
Accesul in complex se facea printr-un impozant turn-clopotnita situat pe mijlocul laturii scurte de sud-vest a incintei .
Constructia pe plan patrat avea trei nivele ultimul fiind probabil destinat clopotelor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...