joi, 30 martie 2017

Vasiova -o alta manastire importanta a tarii noastre

Pe soseaua Timisoara-Resita la intrarea in Bocsa   Vasiova se desprinde drumul care duce spre Ocna de Fier .
La mai bine de 1 kilometru se afla manastirea Sfantul Ilie de la Izvor .
Numele vine de la un izvor de apa curata si rece care astampara nu numai setea trupeasca ci si pe cea sufleteasca .
Lucrul acesta este adeverit de numeroasele binefaceri de care s-au bucurat cei care "cu frica de Dumnezeu cu credinta si cu dragoste " au baut apa din acest izvor .
Asa a aparut gandul in constiinta unor oameni de a ridica o manastire pe aceste meleaguri in care sa se pastreze randuielile vietii monahale venind in acelasi timp si in sprijinul credinciosilor care duminica de duminica umplu Biserica manastirii pentru a asculta Sfanta Liturghie si a se bucura de Dumnezeiestile daruri ale Sfintelor Slujbe .
Din generatie in generatie s-a transmis o relatare care sustine ca minerul Alexe Perian si-a redobandit vederea dupa ce s-a spalat pe ochi la izvorul pomenit .
Drept recunostinta in anul 1850 imprejmuieste izvorul cu zid de piatra .
Urmasii sai au ridicat o Capela care pe parcursul anilor a ajuns locul mult cautat de credinciosi si suferinzi din toate nationalitatile ce veneau ca pelerini de la mari departari in ziua praznicului Sfantului Prooroc Ilie .
Istoria acestui Schit incepe cu credinciosul Nicolae Dragila din Resita Romana .
Om cu stare materiala doneaza in 1897 o parte din averea sa manastirii Calugara (de langa Ciclova Montana ) pentru a se infiinta un institut pentru educarea fetelor iar alta parte pentru ridicarea unei manastiri pe valea Gladinova .
Initiativa este sprijinita de credinciosi .
Dar in 1902 trece la cele vesnice .
Dorinta lui este implinita cu multa daruire de Ieromonahul Macarie Cusca originar din localitatea Calnic (Resita ) nascut la data de 14 septembrie 1866.
La varsta de 26 de ani pleaca sa se inchine la Locurile Sfinte de la Ierusalim .
Studiaza Teologia apoi intra in obstea Manastirii Calugara .
La sfatul Episcopului Nicolae Popeea al Caransebesului pleaca in Tara Romaneasca fiind primit in obstea manastirii Sinaia unde este tuns monah in 1902 .
In 1903 se inapoiaza in partile natale incredintandu-i-se grija pentru zidirea manastirii de langa Bocsa -Vasiova .
Aici a vietuit 44 de ani trecand la cele vesnice la 9 ianuarie 1947 .
Faptele si frumusetea Duhovniceasca a vietii lui au avut un impact puternic asupra multor credinciosi pe care ii povatuia neincetat de a savarsi - fapte bineplacute lui Dumnezeu si folositoare oamenilor .
Piatra de temelie a manastirii s-a pus in ziua de 15 mai 1905 de catre Protopopul din Bocsa Maxim Popovici inconjurat de un sobor de Preoti .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...