joi, 16 martie 2017

Saharna-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Saharna în întregul ei ansamblu este unul din cele mai vechi așezãminte monahale din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.
Ansamblul monastic este compus din douã mãnãstiri :una rupestrã Buna Vestire și alta terestrã Sfânta Treime.
Istoria mãnãstirii rupestre se cunoaște foarte puțin neștiindu-se data precisã a întemeierii și cine sunt întemeietorii.
Nici chiar cercetãtorii din domeniu n-au ajuns încã la o pãrere unanimã privind perioada întemeierii acestei chinovii.
Mãnãstirea terestrã fiind o ctitorie cãlugãreascã a fost întemeiatã în anul 1776 de cãtre Schimonahul Vartolomeu Ciungu (1739-1798).
Câte ceva despre viata Starețului Vartolomeu aflãm din inscripția ce însoțea portretul lui descoperit în trapeza mãnãstirii Sfânta Treime de cãtre inginerul-arhitect Nicolae Țiganco .
Iatã aceastã inscripție :"În 1739 în ziua 23 a lunii decembrie a avut loc nașterea trupeascã a numitului Vasile din Pãrintele Preot Teodor și maica Pelagheia.
În anul 1760 în ziua de douã a lunii mai în orașul Savran gubernia Podoliei fiind logodit și mergând la logodnica sa pentru a se cãsãtori Vasile fusese pe neașteptate rãnit cu un glonț în mâna stângã iar la an 1766 a lunii mai a pãrãsit patria sa și a venit în Moldova.
An 1776 în luna martie ziua 25 a intrat în Saharna.
Nu era nimic era acolo un loc pustiu a clãdit Biserica chilii ograda și altele."
Existã unele momente care ne permit sã presupunem cã pânã  a începe construcția noii mãnãstiri Vartolomeu cu o micã comunitate de cãlugãri trãiserã în mãnãstirea din stâncã.
Însã viața în acel loc era foarte anevoioasã și Pãrintele Vartolomeu hotãrãște construcția unei mãnãstiri terestre care ar fi fost și aproape de cãile de comunicare din localitãțile apropiate și așezatã într-un loc unde liniștea cãlugãrilor nu avea sã fie tulburatã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...