marți, 21 martie 2017

Negru Vodã-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Negru Vodã se aflã în orașul Câmpulung-Muscel în județul Argeș.
Aceasta a fost ctitoritã în anul 1215 prin tradiție de Radu-Negru Voievod.
Mai apoi a fost reziditã de Basarab I și fiul sãu Nicolae Alexandru.
Aceasta va fi reclãditã de Matei Basarab când devine și mãnãstire.
Mãnãstirea Negru Vodã reprezintã cel mai important ansamblu monastic din Muscel.
În componența ei intrã Paraclisul Domnesc al curții voievodale ulterior Biserica mare a mãnãstirii Biserica micã -bolnița -din primul sfert al veacului al XVIII-lea Turnul clopotnițã de la intrarea în incintã-secolul al XVII-lea Casa Domneascã-secolul al XVII-lea construitã pe vechi temelii din secolul al XIV-lea Casele egumenești-secolul al XVIII-lea anexa casei domnești și chiliile de la începutul secolului al XIX-lea.
Aici se mai aflã și Hanul-Bazar al mãnãstirii dispãrut încã din 1746.
Fortificațiile datate încã din secolul al XIV-lea sunt realizate sub forma unui val de pietriș și bolovani de 9 metri lãțime înconjurat de un șanț adânc de 2,5 metri plin cu apã.
Palatul Domnesc a fost nucleul în jurul cãruia s-au adãugat pe parcurs toate celelalte construcții ce vor forma Mãnãstirea Negru Vodã.
Al doilea ctitor al mãnãstirii Matei Basarab (1635-1638) reface din temelii lãcașul transformând vechea Bisericã într-o mãnãstire de cãlugãri prin hrisovul din 10 august 1647 în același an fiind construit și Turnul clopotniței înalt de 35 de metri având funcția de poartã de incintã dar și de fortificație cu caracter militar fiind prevãzut cu metereze.
Gangul boltit pãstreazã și astãzi masivele porți de stejar care se izvorãsc cu o grindã de proporții având încrustate adânc inscripții menționând data de 1749.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...