marți, 7 martie 2017

Nãmãești-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Numele de "Nãmãești" este același ca al satului situat în imediata apropiere a mãnãstirii   în partea de rãsãrit a stâncii de piatrã și la poalele ei și ar veni de la cuvintele nemo-est ceea ce ar vrea sã spunã cã înainte de întemeierea schitului peștera care a devenit cu timpul Bisericã nu era locuitã de nimeni.
Primele mãrturisiri despre transformarea grotei în Bisericã sunt legate de urmãtoarea legendã :niste ciobani români pãscând oile prin acele locuri și adormind deasupra stâncii au auzit în vis bãtãi de clopote și au vãzut un înger care le spunea :"Aici în sânul acestei stânci stã de multe veacuri o icoanã a Maicii Domnului zugrãvitã dupã chipul ei cel adevãrat .
Sculați-vã apucați poteca pânã la ea sãpați în piatrã adânc și ridicați aici locaș de închinãciune."
Ciobanii au gãsit poteca sãpatã în stâncã și au dat de icoanã.
Au sãpat în acel loc au fãcut un zid de intrare au ridicat o turlã deasupra și astfel a luat ființã Biserica.
Cel mai vechi document scris în legãturã cu existența mãnãstirii dateazã de la anul 1386 din timpul domniei lui Mircea Voievod cel Bãtrân care spune cã satul din vale este dãruit ca ocinã (moșie) schitului de maici Nãmãești pentru cã au conducere autoritarã bunã rânduialã și veche așezare ceea ce dovedește cã mãnãstirea a fost înființatã cu mult înaintea satului Nãmãești.
Mãnãstirea este situatã în partea de rãsãrit a unui deal pietros la o altitudine de 150 de metri fatã de nivelul satului.
Pridvorul sau tinda Bisericii este construitã pe latura de rãsãrit și cea din miazãzi din zid de cãrãmidã cãci pereții pridvorului dinspre apus îi formeazã stânca de piatrã care este tãiatã vertical pentru acel scop.
Din pridvor se pãtrunde în naosul Bisericii printr-o spãrturã fãcutã în stânca de piatrã la care s-au adaptat cele douã uși în canate.
Naosul sau interiorul propriu-zis al Bisericii precum și altarul ei sunt sãpate în stânca de piatrã calcaro-nisipoasã formând împreunã o scobiturã boltitã cu dimensiunile de 8 metri lungime și 5 metri Lãțime.
La mijlocul Bisericii în partea de deasupra se aflã o altã scobiturã fãcutã în stânca în   formã de cerc care rãspunde afarã și peste care se înalțã turla Bisericii înaltã de 6 metri construitã numai din cãrãmidã având patru ferestre de mãrime obișnuitã prin care pãtrunde lumina la interior.
Tot pentru luminã mai sunt încã douã ferestre așezate tot pentru scobirea stâncii una în partea de rãsãrit a Bisericii și a doua înspre miazã-zi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...