duminică, 26 martie 2017

Ratesti -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Ratesti este o manastire ortodoxa cu viata de obste in care se nevoiesc in jur de 60 de maici .
Manastirea a carei Biserica este inchinata Sfintei Treimi si Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir se afla in judetul Buzau la o distanta de aproximativ 30 de kilometri nord-vest de de orasul Buzau .
La aceasta se ajunge pe drumul national 10 trecandu-se raul Buzau mai inainte de localitatea Satuc sau pe drumul judetean 203 trecand prin Berca apoi pe drumul comunal 194 cale de doi kilometri .
Pe la sfarsitul secolului al XVI-lea actuala asezare monahala de la Ratesti ctitorie a boierului Dragomir si a sotiei sale era numai un smerit schit de Calugari avand o Biserica mica de lemn inchinata Sfintei Treimi .
Asezarea monahala va aparea mentionata ca "schit "   pana in anul 1868 .
Prima mentionare a Schitului de la Ratesti se pastreaza din data de 6 mai 1634 cand acesta este amintit intr-un act de danie al monahului Sofronie de la Gomesti .
Un alt document care aminteste de Schitul Ratesti dateaza din 21 ianuarie 1652 ;in acesta mai multi barbati dau marturie despre faptul ca "mosia Ratesti apartine lui Dragomir Capitanu " printre care se numara si "Damaschin Calugarul Daniil Calugarul si Popa Dumitru Calugarul vietuitori in schitul ctitorit de capitanul Dragomir ".
Potrivit documentelor in anul 1752 locasul monahal din Ratesti va ajunge parasit fie din pricina unor greutati ale vremii fie din pricina lipsei de monahi .
In anul 1760 Schitul este reinfiintat ca urmare a donatiei facute de boierii Scarlat si Alexandru Hrisoscobu de asta data Schitul primind o obste de maici .
In anul 1784 pentru nevoile Schitului se va construi o noua Biserica tot din lemn inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir .
Pe temelia acestuia se va ridica mai tarziu in anul 1844 Biserica cea mare de zid purtand ambele hramuri ale celor doua Biserici vechi de lemn :"Sfanta Treime" si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ".
Odata cu zidirea Bisericii celei mari in cimitirul manastirii va fi zidita inca o Bisericuta mica tot din zid cu o singura turla avand drept hram "Invierea lui Lazar "   aceasta va fi zugravita in fresca in anul 1874.
In anul 1875 complexul monahal de la Manastirea Ratesti numara urmatoarele cladiri : scoala Biserica cea mare clopotnita arhondaricul corpul cu 12 chilii si trapeza .
In afara incintei tot foarte aproape de manastire se inalta arhondaricul cu numai sapte camere pentru primirea pelerinilor doua case mici si o gospodarie pentru pasari .
Cateva cutremure de pamant (1940 1977 1986 ) au dus la necesitatea absoluta de a renova zidurile si pictura Bisericii celei mari precum si ale unora dintre cladirile cele vechi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...