vineri, 24 martie 2017

Japca-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Japca este situatã în județul Soroca în Moldova.
Localitatea Japca aflatã la 160 de kilometri nord de Chișinãu este bine cunoscutã vizitatorilor prin mãnãstirea de maici de acolo care a fost singura funcționalã în perioada sovieticã.
Nu se știe cu certitudine când a fost întemeiatã mãnãstirea Japca.
Aflatã la circa 45 de kilometri la sud de Soroca pe o stâncã de piatrã din apropierea Nistrului ea a avut de la început un stabiliment rupestru.
Conform legendei fondatorul mãnãstirii din Japca a fost ieromonahul Izechiil originar din Lvov care a cãlãtorit prin Basarabia.
Consolându-i pe locuitorii din Japca care din cauza invaziei tãtarilor nu și-au permis o Bisericã cãlugãrul le-a propus sã amplaseze Biserica în stânca ce se afla în nemijlocita apropiere de sat.
Cu timpul lângã Bisericã au fost cioplite chilii și astfel a început Jezechil sã adune cãlugãri.
În anul 1693 are un donator de moșie Ioan Turbã consemnat într-o judecatã din secolul al XVIII-lea.
Tradiția mãnãstireascã și unele izvoare îl considerã drept prim întemeietor al mãnãstirii rupestre pe cãlugãrul Jezechil care a venit de la Schitul Deleni din dreapta Prutului pe la sfârșitul secolului al XVII-lea .
Ulterior pe la anul 1770 egumenul Feodosie a construit o Bisericã de lemn la poalele stâncii.
În felul acesta mãnãstirea își lãrgește amplasamentul alãturi de cel rupestru dezvoltând  un complex întins de chilii și anexe și prin 1812 are deja douã Biserici de lemn inclusiv o clopotnițã de lemn deasupra turnului de intrare în incintã.
Pe la 1829 în mijlocul curții se construiește Biserica Înãlțarea Domnului care în anul 1912 a fost reziditã în stil eclectic și clopotnița etajatã deasupra porții.
În 1849 se zidește Biserica "Arhanghel Mihail " în arhitectura cãreia se simte influența clasicismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...