miercuri, 1 martie 2017

Cornet-o manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Cornet este ctitoria marelui vornic Mares Bajescu din 1666 construita de mesterul Dragomir Zidarul .
Biserica poarta hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul " avand planul arhitectonic triconic cu dimensiuni relativ mici dar bine proportionate cu turla pe naos si turn clopotnita pe pronaos .
In partea de nord are un turnulet cu scara de acces la clopot .
Fatadele de caramida in alternanta cu panouri de tencuiala sunt impartite de un brau median si frumos decorate cu bumbi de ceramica smaltuita .
In cursul anilor a fost refacuta astfel ca Altarul Bisericii a fost zugravit la 1761 prin straduinta lui Alexe capitan de Loviste zugravi fiind Mihai si Radu din Targoviste si Iordache .
Este un stralucit reprezentant al arhitecturii religioase promovat de Matei Basarab .
Chiliile au fost refacute in anul 1850 .
In timpul Primului Razboi Mondial cupola si o parte din Altar au fost daramate de bombardament fiind refacute in perioada 1923-1925 cand s-a executat si exteriorul Bisericii si ancadramentul ferestrelor .
In anul 1898 cu ocazia construirii tunelului pentru calea ferata ce subtraverseaza poarta edificiului s-au daramat chiliile construindu-se o noua cladire cu etaj in partea dreapta a Bisericii .
In deceniul al saptelea al secolului XX manastirea a fost restaurata de catre Directia Monumentelor Istorice .
Lucrarile de amenajare hidrotehnica a Oltului in zona Cornet amenintau vechea ctitorie cu disparitia insa s-au gasit solutiile tehnice corespunzatoare de protejare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...