vineri, 31 martie 2017

Râșca Transilvanã-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Râșca Transilvanã este o mãnãstire ortodoxã aflatã în zona Munților Apuseni în apropierea barajului Beliș-Fântânele la confluența drumurilor care unesc județele Cluj Alba și Bihor pe locul unde s-au luptat și jertfit mulți dintre fiii neamului românesc precum și eroii celui de-al Doilea Rãzboi Mondial .
Mãnãstirea "Sfânta Cuvioasã Parascheva " se aflã în localitatea Râșca comuna Râșca Transilvanã pe drumul național care face legãtura între localitãțile Huedin și Beliș la numai trei kilometri de barajul Beliș-Fântânele .
În anul 2002 în urma solicitãrii credincioșilor din aceastã zonã cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Bartolomeu Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului au început lucrãrile de zidire a noii mãnãstiri al cãrei hram este "Sfânta Cuvioasã Parascheva" prãznuitã în data de 14 octombrie .
Actul de înființare al mãnãstirii a fost emis în data de 20 noiembrie 2002 pe temeiul unei aprobãri a Sinodului Mitropolitan.
Piatra de temelie a Bisericii celei mari a fost sfințitã în ziua de 2 aprilie 2003 de același Arhiepiscop înconjurat de un ales sobor de Preoți și Diaconi.
Vechea casã monahalã a fost renovatã în vara anului 2008 mai apoi în ziua de 20 august aceasta fiind Sfințitã de cãtre Preasfințitul Vasile Someșanul Episcop vicar al Arhiepiscopului Vadului Feleacului și Clujului împreunã cu un sobor de Preoți și Diaconi.
În prezent obștea mãnãstirii numãrã aproape zece monahi care aflați sub îndrumarea duhovniceascã a Pãrintelui Stareț Casian Ioana prin rânduiala de zi cu zi pãstreazã și duc mai departe tradiția Sfântã a Bisericii Ortodoxe respectând regulile monahale și sãvârșind zilnic Sfintele Slujbe adevãrata hranã duhovniceascã pentru cei care cautã sã-și mântuiascã sufletele.
Hramul acestei mãnãstiri prãznuit în ziua de 14 octombrie adunã an de an mii de pelerini.
De luni pânã joi este sãvârșit Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva ceasul 3 ceasul 6 Obednița Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului pe searã Ceasul 9 Vecernia și Pacevernița 
micã iar spre miezul nopții Miezonoptica Utrenia și Ceasul 1.
În fiecare vineri programul slujbelor de dimineațã și de searã este asemãnãtor însã de la ora 20.00 se sãvârșește Taina Sfântului Maslu urmatã de slujba de noapte.
Sâmbãtã dimineața se sãvârșesc aceleași slujbe ca și în timpul sãptãmânii iar spre searã se face Slujba de Priveghere.
Duminica dimineațã se sãvârșește Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos Ceasurile Obednița 
și Sfânta Liturghie iar pe searã slujbele specifice înserãrii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...