duminică, 19 martie 2017

Dalhauti -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Dalhauti unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale ale Ortodoxiei romanesti la o distanta de aproximativ 20 de kilometri mai spre vest de municipiul Focsani si la numai 4 kilometri departare de satul Dalhauti fiind asezata intr-o zona premontana in mijlocul padurilor de fag si de stejar .
Satul Dalhauti este situat in zona de contact a Campiei Romane cu Subcarpatii Vrancei .
Despre intemeierea Manastirii Dalhauti si despre ctitorii ei cei dintai nu s-au pastrat documente singurele informatii bazandu-se de cele mai multe ori pe traditie .
Aceasta manastire nu face parte din categoria asezamintelor monahale intemeiate de domnitori sau de mari dregatori precum Manastirea Putna a Sfantului Stefan cel Mare (1457-1504) Manastirea Cozia a lui Mircea cel Batran (1386-1418) Manastirea Tismana si Manastirea Vodita ale Sfantului Cuvios Nicodim (1406) si altele insa chiar daca numele ctitorului a ramas necunoscut facand anumite conexiuni se poate deduce ca vechimea acestei smerite asezari calugaresti poate egala pe cea a manastirilor ctitorite de voievozii mai sus pomeniti .
Manastirea Dalhauti este cunoscuta in tara mai ales prin Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si prin faptul ca aici a vietuit vreme de 20 de ani Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului pomenit in Biserica noastra la 25 aprilie -mare duhovnic si inegalabil indrumator spre rostirea rugaciunii inimii :"Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul !" 
In aceasta manastire se gasesc trei Biserici -monumente istorice si de arhitectura .
Biserica Izvorul Tamaduirii constructie din zid in forma de nava cu contraforti fara turla este varuita atat in interior peste zugraveala de la inceput cat si la exterior .
Nu are nicio inscriptie din care sa se cunoasca anul si ctitorul .
Pe usa este scris totusi 1828 acesta fiind probabil anul in care Sfanta Biserica a fost refacuta .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...