duminică, 5 martie 2017

Ostrov-o alta manastire importanta a tarii noastre

Insula Oltului din orasul Calimanesti a atras calugari iubitori de liniste din cele mai vechi timpuri .
Primii sihastri s-au stabilit acolo pe la inceputul secolului al XIV-lea intemeind o mica Biserica de lemn cu hramul "Nasterea Maicii Domnului " .
Calugarii se nevoiau in colibe de lemn unii in "Ostrov " iar altii de ambele maluri ale Oltului .
Ei duceau viata de sine in post si neincetata rugaciune iar noaptea se adunau la Biserica si dadeau lauda lui Dumnezeu .
Intr-un document din 26 aprilie 1500 Radu cel Mare spune ca Sihastria Ostrov este " de la binecinstitorii sfant raposatii domni mosii si stramosii nostri " ceea ce dovedeste ca ea a fost innoita si inzestrata cu danii de catre primii domni ai Tarii Romanesti :Ioan Alexandru Basarab (1310-1352)   Nicolae Alexandru (1352-1364) si desigur Mircea cel Batran (1386-1418) .
Pe la sfarsitul secolului al XIV-lea Sihastria Ostrov (numita si Calimanesti ) din motive necunoscute era considerata "manastire " ca si Sihastria Nucet bucurandu-se de o mare autoritate duhovniceasca .
In a doua jumatate a secolului al XV-lea Manastirea Ostrov (Calimanesti ) din motive necunoscute probabil incendii sau invazii straine ajunge in stare de paragina .
Neagoe Basarab o rezideste in anii 1520-1521 dandu-i din nou amploarea de altadata .
Calugarii din Ostrov duceau viata de obste afara de cei ce sihastreau in poienile muntilor din imprejurimi care se adunau pe insula numai in Sarbatori pentru a se impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos .
Odata cu dezvoltarea celorlalte sihastrii din secolele XVII-XVIII schitul Ostrov isi pierde rolul duhovnicesc din secolele anterioare .
Astazi este manastire de calugarite .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...