marți, 14 martie 2017

Rãducanu-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Rãducanu -Buna Vestire numitã ulterior și Biserica Buna Vestire sau "Rãducanu" a fost construitã de marele logofãt Ion Buhuș și un târgoveț bogat Pavãl la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea în orașul Târgu Ocna .
Ion Buhuș mare logofãt fiul lui Nicolae Buhuș mare logofãt și el este primul ctitor al acestei Biserici.
Ilinca Racovițã afirmã într-un document din data de 9 august 1777 cã Biserica este fãcutã de bunicul ei Ion Buhuș mare logofãt și de tatãl ei Radu Racovițã.
În anul 1763 marele logofãt Radu Racovițã fiul hatmanului Dumitrașcu cãsãtorit cu Maria Buhuș va reface și împodobi aproape integral Biserica Buna Vestire reparând în același timp și zidurile mãnãstirii.
Radu Racovițã se considerã ctitorul acestei Biserici dupã cum glãsuiește pisania care se aflã deasupra ușii de la intrarea în pridvor :"Veleat 7271. Mult preadulcelui Hristos robul sãu cel credincios.
Lumina dar acea cereascã prin ruga ta sã moșteneascã .
Radu Racovițã vel logofãt cu a lui soție ctitori sunt cu fiica lor Ilinca la aceastã Bisericã preasfântã.
Apre avoir les fortunes publiques ges j'ai donne des lecons aux plus grand politiques."
Este singura Bisericã din țarã cu text francez în pisanie dovadã cã marele logofãt Radu Racovițã era un boier cult pentru vremea sa și bun cunoscãtor al treburilor politice.
Acest text francez se potrivește uimitor și cu destinul omului politic Costache Negri care și-a gãsit odihna de veci la câțiva pași de intrarea în Bisericã.
Mãnãstirea a trecut de-a lungul existenței sale prin multe încercãri    dramatice.
În luna iunie 1821 un detașament de 800 de eteriști conduși de Iordache Olimpiotul și Ioan Farmache ocupa mãnãstirea dar iminența unui atac turcesc asupra orașului Târgu Ocna îi determinã pe eteriști sã se retragã spre Mãnãstirea Secu.
În urma lor pãtrund turcii care pradã orașul și devasteazã Mãnãstirea Rãducanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...