sâmbătă, 25 martie 2017

Stanisoara -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Stanisoara este o manastire ortodoxa cu viata de obste aflata in localitatea Calimanesti pe versantul muntelui Cozia pe malul stang al raului Olt mai sus de Manastirea Turnu in judetul Valcea .
Pana in secolul al XVIII-lea manastirea a fost numita "Nucet " dupa aceasta data ea fiind numita "Stanisoara " de la stanele de oi prezente in aceste locuri inalte .
Asezamantul monahal de la Stanisoara este unul deosebit de retras la acesta ajungandu-se destul de greu .
Monahii din obste duc o viata duhovniceasca aproape pustniceasca petrecand in rugaciune in slujbe de toata noaptea nemancand carne si nevoindu-se dupa puteri .
Primii sihastri au venit in acest loc din sihastriile Nucet si Ostrov situate la numai cativa kilometri distanta pe minunata vale a Oltului .
Incepand cu secolul al XV-XVI-lea aici au inceput sa se retraga si unii sihastri din Manastirea Cozia .
Acestia din urma dupa mai multi ani de nevointa in obste se retrageau in liniste fie pe Muntele Nucet fie pe alti munti din imprejurimi .
Sihastrii retrasi aici si-au facut pesteri in muntii singuratici ocupandu-se exclusiv cu rugaciunea si cu lecturile sfinte .
Pustnicii cunoscuti de traditie -Meletie Neofit si Isaia -au venit aici din Manastirea Cozia in jurul anului 1671 si au fondat un mic schit pe locul actual al manastirii .
Primul asezamant monahal din sihastria Nucet-Stanisoara a fost un schit construit din lemn.
Celor trei li s-au alaturat si alti frati veniti de la Manastirea Cozia astfel luand fiinta Schitul Nucet .
In anul 1747 clucerul Gheorghe si boierii Anghel si Petru din Pitesti au zidit o Biserica inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si cateva chilii pentru Calugari .
In timpul razboiului din anul 1788 armatele turcesti au ajuns pana la Schitul Nucet distrugand Biserica si chiliile iar pe calugari omorandu-i .
Dupa aceasta vreme de vreo douazeci de ani in chiliile incendiate si parasite ale schitului au poposit numai pastorii de oi din zona .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...