sâmbătă, 11 martie 2017

Bixad-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Bixad este o manastire ortodoxa aflata in comuna omonima din judetul Satu Mare .
Localitatea Bixad a fost amplasata pana in jurul anului 1700 sub Piatra Bixadului .
In urma unei alunecari de teren localitatea a fost distrusa in proportie de aproape doua treimi .
Atunci localitatea s-a mutat intre cele trei vai unde se afla si azi .
In perioada interbelica in Bixad a functionat cea mai mare manastire din Maramures .
Viata monahala la Bixad exista inca din vremea Maramuresului Voievodal cand in anul 1614 lacasul apare mentionat ca schit al Manastirii Vetis .
In prima jumatate a secolului al XVII-lea viata monahala ortodoxa la Bixad s-a mentinut fapt dovedit de circulatia intensa a cartilor de slujba si invatatura ortodoxe .
La anul 1648 in Bixad este atestat Popa Ilies acesta semnandu-se in mai multe randuri pe un exemplar al Cazaniei lui Varlaam (Iasi 1643).
De la sfarsitul secolului al XVII-lea Bixadul apare strans legat de numele calugarului grec Isaia fost Staret al Manastirii Sfantul Apostol Petru si Pavel de pe Muntele Athos .
Trimis de Patriarhul ecumenic sa urmareasca evolutia convertirii la unire cu Biserica Romei in partile Rusiei si Ucrainei dupa ce a sesizat curtilor acestor state iminenta pericolului la intoarcere trecand prin Ardeal a fost prins dus la Viena de unde dupa ce a fost catolicizat a ajuns la Roma si apoi numit in anul 1694 Vicar general cu resedinta la Carei cu insarcinarea de a castiga la Unire pe romanij din partile Bihorului Satmarului si Maramuresului.
In anul 1701 Arhimandritul Isaia insotit de alti trei calugari s-a asezat la manastirea Bixad .
In luna mai a anului 1701 Arhimandritul a fost ucis in conditii neelucidate inca .
In anul 1759 Episcopul unit al Muncaciului Manuil Oslavszky trimite la Bixad Calugari din ordinul Sfantului Vasile cel Mare .
Biserica Bixad cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost ridicata incepand cu anul 1769 fiind sfintita in anul 1771 .
Monumentul pastreaza planul arhitectural bizantin in cruce greaca .
Deasupra pronaosului se inalta un turn avand un acoperis baroc adaugat la inceputul secolului al XX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...